10 veel gestelde vragen over de dementieklok van Twemco

Houdt de Twemco dementieklok rekening met het schrikkeljaar?
Ja, de Twemco dementieklok, ook wel kalenderklok genoemd, houdt hier rekening mee! Dit in tegenstelling tot de meeste andere dementieklokken.

Weet de dementieklok uit hoeveel dagen elke maand bestaat?
Ja, de dementieklok van Twemco is volledig automatisch en weet daarom altijd precies hoeveel dagen elke maand heeft. De datum hoeft dus nooit te worden aangepast. Bij niet-automatische dementieklokken moet de datum élke maand worden aangepast; elke maand telt dan standaard 31 dagen. Er bestaan zelfs klokken waarbij de datum elke dag moet worden verzet. Deze klokken zijn herkenbaar aan 3 knopjes bovenop. Dit zijn gadgets en niet bruikbaar voor mensen met geheugenproblemen. Twemco produceert deze klokken niet; Twemco produceert alleen volautomatische dementieklokken.

Is de datum altijd goed afleesbaar?
Door de grootte van de cijfers en letters, resp. 3,5 en 2,5 cm hoog (geldt voor alle modellen!) en de kleurstelling (wit op zwart) is de datum, zelfs bij fel zonlicht, altijd goed af te lezen. Dit maakt de Twemco klok ook geschikt als seniorenklok en zelfs als klok voor slechtzienden.

Hoe groot zijn de dementieklokken?
Tafelmodel BQ-38: 33.5 cm breed, 11.5 cm hoog en 7.5 cm diep. Diameter wijzerplaat: 7 cm;
wandmodel BQ-12: 30.5 cm breed, 38 cm hoog en 7.5 cm diep. Diameter wijzerplaat: 24 cm;

wand-/ tafelmodel QD-35: 30 cm breed, 20 cm hoog en 7 cm diep.

Zit er een normale batterij in de Twemco dementieklok?
Ja, in de klok zit een gangbare batterij, deze wordt meegeleverd. Deze batterij stuurt de tijd én de datum aan. (Tijd en datum zijn technisch met elkaar geïntegreerd, dit garandeert een storingsvrije en energiezuinige werking.) Vrijwel alle andere dementieklokken verbruiken meerdere batterijen tegelijkertijd; dit heeft als nadeel dat alle batterijen moeten worden vervangen, wanneer 1 batterij leeg raakt. Bij de Twemco klok speelt dit niet. 
Tafelmodel BQ-38: 1x C batterij (1,5 V), ook wel Engelse staaf batterij genoemd, de klok zal op deze batterij 1 jaar goed werken;
wandmodel BQ-12: 1x AA batterij (1,5 V), ook wel penlite genoemd, de klok zal op deze batterij 1 jaar goed werken;

wand-/ tafelmodel QD-35: 1x C batterij (1,5 V), ook wel Engelse staaf batterij genoemd, de klok zal op deze batterij 2 jaar goed werken. 

Hoe degelijk is de Twemco dementieklok?
Een dementieklok van Twemco is degelijk (o.a. een Duits uurwerk) en betrouwbaar. Twemco is wereldwijd de enige fabrikant die gespecialiseerd is in volledig automatische dementieklokken. In de klokken zitten veel geoctrooieerde uitvindingen verwerkt. Twemco kan inmiddels buigen op meer dan zestig jaar ervaring en heeft inmiddels al meer dan 1 miljoen klokken verkocht.

Hoe gaat het met de zomertijd en wintertijd?
Een Twemco dementieklok werkt probleemloos; de klok is niet zender gestuurd en is dus niet afhankelijk van een binnenkomend signaal. Dit betekent wel dat u de zomer en wintertijd handmatig zal moeten aanpassen. Dit is zo gebeurd en vergelijkbaar met het verzetten van een normale klok. Alle overige instellingen blijven altijd behouden!

Is de Twemco dementieklok gemakkelijk in te stellen? Ook voor ouderen?
Ja, de klok is voor iedereen makkelijk en snel in te stellen. Dementieklok.com levert een duidelijke Nederlandse handleiding mee! Het instellen is eenmalig.

Analoog (wijzerplaat) of digitaal?
Voor verwarde mensen en dementerende mensen is de Twemco dementieklok mét wijzerplaat het meest geschikt: de gebruiker kan klokkijken zoals hij/ zij het vroeger geleerd heeft. De secondewijzer maakt vrijwel geen geluid. De dementieklokken van Twemco zijn niet voor niets de meest verkochte dementieklokken van Nederland. Het wandklok model is zelfs de meest gebruikte klok in zorg- en verpleeginstellingen.

Waarom wordt het jaartal niet getoond?
Het jaartal blijkt in veel gevallen niet belangrijk voor de gebruiker. Bovendien maakt het de klok onoverzichtelijk. Bij mechanische klokken die het jaartal wél tonen, moet het jaartal met 4 losse cijfers in een grondplaat worden geklemd. Twemco levert dit soort klokken niet.

Wat is de levertijd?
Dementieklok.com levert altijd direct uit voorraad. Wanneer u op werkdagen vóór 17.00 uur bestelt, heeft u de klok de volgende dag (óók op zaterdag!) al in huis. Bestelt u op een zaterdag of zondag, dan wordt de klok op de dinsdag bezorgd. Gratis verzending (binnen Nederland en België)! De zending is bovendien verzekerd. Geen enkel risico dus.